Julkinen terveydenhuoltomme huippua!

Kokeilin sen äsken lonkkaleikkauksessa. Nukutuksen ja kivunhallinnan takia olin yhden yön sairaalassa Valkeakoskella. Seuraavana päivänä rakas vaimoni sai hakea minut kotiin. Leikkaava lääkäri oli keskussairaalasta Tayssista. Toimiva ja tehokas kokonaisuus ja hieno potilasasiakaskokemus – edelleen kiitoksia henkilökunnalle ja olosuhteille!

Tehokkuus tehdään sairaanhoitopiirimme kahden sairaalan saumattomalla yhteistyöllä: Tayssin huippu lonkkaspesialisti ja Valssin erikoistunut prosessin hallinta – edullisempaa kuin keskittää kaikki Tampereelle.

Nyt johdetaan pakkoyhtiöittämiseen sotessa. Joku muukin käyttänee kolmiolääkkeitä. Minäpä pääsen niistä neljän viikon kuluttua eroon, kun sotesekoilijoiden pää on vakituisesti sekaisin. Syynä on, että ollaan amerikkalaisempia kuin valinnanvapauden maa itse. Edes siellä ei ole sairaaloista yksityisiä kuin viidesosa, toinen viidesosa säätiöitä ja loput julkisia. Vaikka julkisia sairaaloita ei yksityistetä ainakaan heti, suurin osa terveyskeskuksista kyllä, jos sotesekoilun tämä vaihe pitää. Akaankin vastaus sotekysymyksiin toivottavasti vaikuttaa, jotta maamme hallitus peruuttaa taas omaa valmisteluaan.

Muuten: USA:n julkinen terveydenhuolto on yli 50 prosenttia kalliimpaa kuin pohjoismaiden edullisin eli meidän Suomemme. Yksityinen on vielä paljon kalliimpaa.

Alkuperäinen syy soteen oli terveydenhuollon tasa-arvon lisääminen ja hallintohimmelien vähentäminen. Poliittiset johtajat tulevat liike-elämästä johtavat liike-elämän kavereille voitot terveydenhuollosta – lopulta veroparatiiseihin asti. Se on kapitalismin tunnettu laki. Tasa-arvoa on kuin Orwellin Eläinten vallankumouksessa: toiset ovat tasa-arvoisenpia kuin toiset tässä superhimmelissä.

Minulta on valtuustossa näyttöä, että pystyn olemaan sekoamatta ideologiseen yksityistämisen ihannointiin ja esitän vaihtoehdon: pystymme tekemään palvelut itse ja kuntien yhteistyönä.

Olen poissa vaalikamppailun toreilta ja turuilta kyynärsauvojeni kanssa. Loppuun vitsi vitsi: äänestä minua edes säälistä, kun bloginkin aloitan jäljessä!

Jukkis

 

 

Kommentointi on suljettu.