Oman ammattitaidon puolustus

Akaan kaupungilla on koulutetut kiinteistönhoitajat, jotka kurssittautuvat hallitsemaan uudet kiinteistöihin liittyvät tekniikat. Tämä unohtuu tai tästä ei piitata, kun ideologisen yksityisen ihannoinnin vallassa tuomitaan julkinen ammattitaidottomaksi ja yksityinen ammattitaitoiseksi. Kuntatyötä väheksytään monista virheellisistä syistä.

Ideologisen väheksynnän lisäksi on harhaluuloja, kuten yhdenkin kaupunkimme kiinteistön ilmastointisuodattimien vaihto luultiin laiminlyödyksi monia vuosia. Luulo tuli tarrasta, joka oli laitteessa. Sähköinen työnseurantajärjestelmä on korvannut vanhanaikaiset laput ja vaihdot oli tehty. Mutta tarrakin olisi pitänyt muilta kiireiltä ehtiä rapsuttaa irti, ettei se aiheuta luuloja. Vaikuttaa toisille mahdottomalta uskoa, että tavallinen kaupunkimme voi olla edistyksellinen.

Sähköiseen järjestelmään kirjataan palvelupyynnöt. Viimeksi työssäni kuvisopena huomasin kuinka kiinteistönhoitajat toivat Hirvialhon koulutalon mediaviikon avaukseen Arto Nybergilla ja Hessu Maxxille haastattelusohvan.

Sähköinen järjestelmä antaa kiinteistönhoitajille viikkopaketit ja kuukausipaketit töiden järjestyksestä niin, etteivät nuo suodattimet jää vaihtamatta. Lisäksi talontuntemus paranee ja vastuunkanto, kun heillä on omat rakennukset toisin kuin aikaisemmassa kiertävässä järjestelmässä, joka oli matkittu yksityiseltä.

Yksityiseltä hankittavassa kiinteistöhuollossa ei ole näitä etuja talontuntemisineen ja palvelupyyntöjen tarvekohtaisine käsittämisineen, kuten itse tehdyssä. Yksityisen palkkaamien työntekijöiden koulutukseen ei voi puuttua suoraan, kuten omiin – eikä työntekijöiden vaihtuvuuteen. Itselleni on selvää, kumpi järjestelmä takaa vakaan kiinteistöhoidon kehittämisen.

Oman kiinteistöhuollonn syyksi voi laskea Keskustan koulun sisäilmaongelmia. Siellä ovat tehneet yksityiset kaksi osittain pilallista remonttia. Omat siivoojamme ovat yrittäneet aliresurssoituna parhaansa. Resurssipula on poliittisesti päätetyn leikkauslinjan tulosta.

Kertomani palvelu olisi kallista hankkia ulkoa. Totean vastoin juustohöylälinjaa, että resursseja saadaan painopisteajattelulla sekä tarvittaessa verotuksesta ja jopa lainalla yksittäisiin järjestelmäinvestointeihin – kun halutaan Akaa kuntoon oikeasti!

Kommentointi on suljettu.