Vihdoin asiaa valtuustossa

Meillä on asioita hoidettavana. Valtuusto saa päätettäväkseen Keskustan koulutalon väistötilat. Hallitus esittää kaikki loput väistötilat käyttöön mahdollisimman pian, jotta koulun korjaus etenee heti tehokkaasti.

Tarkoitan oikeita asioita, joilla parannetaan pielessä olevaa tilannetta. Ihmisten olosuhteet kuntoon – erityisesti lasten. Hätä on otettava tosissaan. Hyvä on myös, jos pystytään edelleen parantamaan sinänsä kunnossa olevia asioita. Sivutuotteena paljon puhuttu imago paranee. Kumma, kun nuo imagosta ja tunnettuudesta puhujat unohtavat todellisuuden kylttien takana.

Tarkoitan otsikon vastakohtana vääriin asioihin keskittymistä. Sitä on tehty tuhlaten voimavaroja. Innostuttiin kiireellä erottamaan kaupunginjohtajaa. Itse näen niin, että käytettäisiin sotealueen muodostamisessa hyväksi hänen sopimusosaamisensa, josta on näyttöä. Mentäisiin myönteisyyden kautta käyttäen vahvuudet hyväksi.

Olisi tähdellisempiä asioita hoidettavana. Olisi ollut muuta keskusteltavaa vaaleissa; muuttotappio, suuret oppilasryhmät, palveluiden yksityistämisen ongelmat, sisäilmaongelmat, joiden perimmäinen syy on talouden ja säästöjen asettaminen hyvien palveluiden parhaan mahdollisen rakentamisen edelle. Tätä olisi ollut täysin uusi yhtenäiskoulutalo molempien, Hirvialhon koulutalon ja Keskustan koulutalon tilalle – tosin 20 miljoonan hintalapulla.

Itsekin yritin säästää, kun kovalta luottamushenkilötasolta edellytettiin kriisitietoisuutta. Tämä oli yksi viime kunnallisvaalien muotisana tarkoittaen kriisiä taloudessa, ei ihmisten hätää. Piti hävittää kaupungilta sata työpaikkaa, mikä osuu suurimmaksi osaksi palveluihin. Nyt talous voi paremmin, mutta ihmiset huonosti. On aika vaatia kuntatalouden käyttämistä ihmisten hyvinvoinnin hyväksi, mikä parantaa imagoa, mikä parantaa muuttovoittoa, mikä parantaa rahoitusta – saavutetaan hyvän kierrre noidankehän sijasta.

Pienellä opiskelulla kaupunginjohtajan erottajille olisi selvinnyt, että aloite johtaa hitaaseen prosessiin. Tässä valtuustossa juuri ennen vaaleja ei ole heidän toiveiden täyttymystään, vaikka tuollainen tavoiteaika asetettiin vastoin todellista tietoa prosessista. Ei toteudu se, että kuntapäättäjät näyttäisivät rivakoilta toimijoilta monen valtuustokaudella nähdyn jahkailun jälkeen. Uudesta hyvinvointikeskuksestakin äänestettiin kaksi kertaa.

Ei voi rinnastaa toimitusjohtajan erottamiseen, jonka tekee yrityksen hallitus. Kunnallisjohtan erottaa valtuusto. Erona vielä, että toimari on luottamustehtäväsuhteessa ja kunnallisjohtaja virkasuhteessa. Tämä pitää valtuuston ottaa huomioon, vaikka toisin väitetään. Väittäjät pitävät toisinajattelua kiusantekona vedoten omiin kunnallisdemokraattisiin oikeuksiin – kuin oikeuksia ei olisi toisilla.

Lopuksi vitsi: kaikki muistavat miehen, jonka sadan markan housut ratkesivat, kun säästi harppomalla viidenkympin kenkiä. Vitsi vetää vakavaksi Akaan säästöjä arvioidessa.

 

 

Kommentointi on suljettu.