Faktaa Vasemmistolta vaalikarnevaalissa

Faktat  Ruotsin terveydenhuollon keskittymisestä johtuen niin sanotun valinnanvapauden vaikutuksesta ovat kovia: yritykset sijoittavat terveysasemat  vauraille alueille, missä on maksukykyisimmät asiakkaat. Kysymys on yritysten valinnanvapaudesta hakea ne voitot, joita oikeiston mielestä ei saa taivastella. Köyhemmät kulkevat omalta asuinalueeltaan bussilla, kerroin vaalikarnevaalissa. Kovaa, kun tiedetään, miten huonosti edes meidän Akaan sisällä joukkoliikenne toimii ilman yhteiskunnan tukea.

Vapaussanan väärinkäyttö

Olemme vapaa maa, jossa varakkaat saavat nytkin hyvää terveydenhuoltoa. Saa köyhäkin, mutta kovemmilla omavastuilla kuin Euroopassa yleisesti – tämäkin fakta, jonka voi tarkistaa. Tiedän esimerkiksi Pohjola-konsernin strategiasta perustaa ennakoivasti yksityissairaaloita, että tiedetään valinnanvapauden johtavan siihen, että ihmiset maksavat entistä enemmän terveydesta. Konserni sanoo sen itse, koska myy maksukykyisille vapaaehtoisia terveysvakuutuksia. Vapaus on tässä vain hieno sana.

Sairastaminen kallista ja kallistuu sotessa

Osa meistä tietää omasta kokemuksesta nykyisen kalleuden, joka vie pahimmillaan toimeentuloluukulle. Sotelta halutaan säästöä yhteiskunnan terveysmenoihin. Jopa talousnobelistimme Holmsröm korosti juhlapuheessaan, että suomalainen julkinen terveydenhuolto on tehokasta laadultaan ja kustannuksiltaan toisin kuin väitetään. Yksityinen voi kyetä samaan, mutta tarvitsee ne voitot. Yhtesvaikutus soten säästötavoitteen kanssa on asiakkaan maksuosuuden nousu.

Avoimuus ja demokratia vähenevät

Jo nykyinen yhteistyö julkisen, kunnallisten yhtiöiden ja yksityisen välillä osoittaa tiedonsaannin heikkenevän, kun sitä ei saada yhtiöistä ulos. Julkinen valmistelu on avointa. Siitä on hyvät tiedonsaantioikeudet demokratian takaamiseksi. Näitä on jo uhrattu. Jopa Aamulehti, joka ei ole vasemmistolainen, kertoi, että sotekiinteistöyhtiöiden huippupalkkaiset johtajat on valittu ilman julkista hakua! Palkat on arvioitu uutisessa, kun niitä ei kerrota. Yhtiöillä on liikesalaisuus. Taas tasa-arvoisessa maassa toiset ovat arvokkaampia kuin toiset.

Toiveajattelun huippu oli se, että halutaan himona kilpailuttaa, mutta sulkea kansainväliset veroparatiiseihin voitot vievät yritykset pois. Tämä on faktojen ulkopuolelta haavamaailmasta. Kapitalismin työkalut eivät ole käytettävissä puoliksi. Tämä vaalikarnevaalissa esitetty toive tuli puolueelta, joka kertoo olevansa vasemmisto-oikeisto -akselin ulkopuolelta – ilmeisesti myös kilpailutusosaamisen ulkopuolelta.

Varma Vasemmisto haluaa niin vahvan Akaan, joka pystyy tekemään palvelut julkisesti. Oikeisto vinkukoon omia vaihtoehtoisia toivefaktojaan meitä vastaan, jos eivät jaksa opiskella oman systeeminsä totuuksia. Valtakunnallisesti Vasemmisto vaatii soteyrityksille voitto- ja veroparatiisirajoituksia, koska tunnemme kapitalismin: rajoituksia pitää ja voidaan säätää, jos vaatijoita on tarpeeksi.

Kommentointi on suljettu.