Vasemmisto keskustelun kärjessä

Nyt on sotevaalit valtakunnallisesti. On uskallettava nostaa keskusteluun moniulotteisia kysymyksiä. Vasemmiston herättelystä nyt puhutaan oleellisesta: soteen valmistautumisesta. Savuverhoina tähän asti on ollut katteettomat lupaukset jäähallista moottoriratoihin sekä kaupunginjohtajan syyllistäminen. Kateettomuus johtuu siitä, että nyt ei ole varaa kalliisiin riskitoimintoihin.

Mikä sotessa moniulotteista

Vasemmisto haluaa toimivan ja oikeudenmukaisen soten. Hyviä aineksia on rahoituksen kytkeminen valtioverotukseen, jossa on oikeudenmukaisempi progressio ja edes jonkinasteinen pääomatuloverotus toisin kuin kunnallisverotuksessa.

Hyvää on myös alkuperäinen tavoite terveydellisen tasa-arvon sekä integroinnin terveydenhuollon ja sosiaalityön välillä. Tässä valmisteluvaiheessa ne on sivuutettu muiden tavoitteiden takia: pakkoyhtiöittäminen ja pakkoyksityistäminen. Sosiaalitoimi on täysin kesken niin, että vain yksityiskohtia kerrotaan, kuten neuvoloiden yhtiöittäminen, jopa yksityistäminen. Tätä ei alkuperäinen tavoite edellytä, mikä on hyvä todeta Arvo Ylpön, neuvolatoiminnan isän paikkakunnalla.

Yhtiöittämisen haitoista olen jo kertonut: ei läpinäkyvyyttä, tiedonsaanti vaikeutuu, demokraattinen valmistelu etääntyy maakuntaan, jolloin reuna-alueet toisarvoistetaan. Esimerkki tästä on ambulanssiuudistus, jossa sairaanhoitopiirin valtuustossa yritettiin keskittää niiden sijainti keskukseen. Olin siellä valtuutettu ja vaikutin onnistuneesti parempaan sijoitteluun. Tulen edelleen puolustamaan akaalaisia, jos saan äänestäjiltä luottamuksen.

Kuntaliiton apulaisjohtaja kiinnittää näihin ongelmiin huomiota. Hän ottaa yhdeksi esimerkiksi superhimmelimallin riskeistä Kelan maksujen epäonnistumisen tukiuudistuksessa. Hän käyttää tulevasta sanaa sotekaaos. Sitä korostaa se, ettei ole vielä mallia, miten tieto kulkee eri toimijoiden kesken. Arvaan, että siihenkin tarjotaan ratkaisuksi lisätoimijaa, jotain tietoyhtiötä.

Hullua on, että, kunnat eivät saa tehdä mitään sotetoimintaa edes yhteistyössä! Tämä on arvovalinta lähihallintoa vastaan. Vasemmiston tehtävä on kertoa esitetyt faktat ja tarjota vaihtoehto, kun monet muutkin asiantuntijat ovat antaneet sotekritiikin.

Vaihtoehto kunnissa on keskittyä edunvalvontaan

Tämä on pakko. Nykyinen hallitus on luvannut ottaa asiantuntijakritiikin huomioon viikon valmisteluajalla, joka ei riitä hyvään tulokseen. Luvatut parannukset eivät ulotu tuohon perustaan, jossa poistetaan kuntien oikeus toimintaan.

Kun sotesopimukset tehdään ensi vuoden aikana, tarvitaan osaamista, valppautta ja uskallusta puolustaa, joita olen osoittanut. Huomaa, että on paljon antautumismielialaa: uskotaan, että sote on jo menetetty ja uusi valtuusto ei voi enää vaikuttaa. Ei pidä paikkaansa. Ainakin Vasemmisto tulee vaikuttamaan.  Emme ole herkkäuskoisia vaan asiantuntevia sotessa. Tätä lienee oikeisto pelästynyt, kun meitä on mainittu pelottelijoiksi.

 

Kommentointi on suljettu.