Kulttuurista elinvoimaa, elinkeinotoimeen järkeä

Elinkeinot tulevat sinne, missä on ihmisiä. Ihmiset tulevat paikkakunnalle, jossa on vahva identiteetti. Se saavutetaan kulttuurilla. Kirjaston pitää olla auki ja saavutettavissa. Tapahtumia pitää olla. Harrastustoiminnan pitää olla vilkasta. Suuri osa tästä on meillä kunnossa innostuneiden ihmisten ansiosta. Tasapainotusohjelma eli säästöpaketti kuitenkin puree peruspalvelujen lisäksi kulttuuriin.

Kirjastosta leikataan suhteellisesti eniten

Sen yksitoista työtekijää putoaa tasapainotuksen aikana seitsemään – leikkaus on yli 35 prosenttia vieläpä etupainotteisesti, kun sieltä löytyy niin sanottua luonnollista poistumaa, käytännössä eläköitymistä.

Automaattiseen lainausjärjestelmään ei investoida. Päättäjillä on luuloa, että moniosaisia isoja kirjastotiloja lukusaleineen pidetään helposti auki yhdellä työntekijällä vuorossa. Ei tiedetä mikä työmäärä kirjastossa on asiakaspalvelun lisäksi. Ei tunneta millaisen tuen kirjasto on antanut koulujen optussuunnitelman toteuttamisessa.

Kirjaston resurseihin on palattava, kun soteuudistuksen taloudellinen hyöty alkaa Akaalle 2019. Hyöty on iso ja perustuu siihen, miten rahoitus muuttuu valtiolähtöiseksi sotepalveluissa. Oma rahoituksemme omiin elinvoimatoimintoihimme pysyy, jos ollaan maltillisia uudistukseen liittyvässä kunnallisveroalessa.

Myös vastakkaiasettelu kulttuurikoordinaattoriasiassa pienensi kirjastoresurssia. Se ja kahdestoista kirjastotyöntekijä olivat vaakakupissa. Koordinaattori katsottiin tärkeämmäksi. Nyt sekin on poistettu. Ennen kulttuurikoordinaattoria meillä tehtiin oman toimen ohessa yhden kolmanneksen työpaikan verran kulttuuritoimea – nyt sivistystoimen johtajan työn pienenä osana. Sivistysjohtaja on venynyt joukkoliikenteestä lukioon. Koordinaattori tarvitaan oli nimike mikä tahansa. On meillä hyvinvointikoordinaattorin nimikekin, mutta siinä on ilmeisesti paikka täyttämättä. Kaikkea en tiedä.

Yhdistys- ja muun harrastajaväen into on pysynyt. Tulee harha siitä, että kulttuuri pyörii itsekseen, vaikka jatkuvuuden tukemista kaupungin avulla tarvitaan. Suurkiitos monille eri aktiivisille yhdistyksillemme ja toimijoille!

Kulttuuria ja urheilua ei pidä vastakkainasetella

…kuten ei kirjastoa ja muuta kulttuurin hoitamistakaan. Selvityksessä on mahdollinen yhdistelmätoimi: vapaa-aikasihteeri.

Urheiluväen hallitarpeeseen on vaikea vastata ennen tasapainotusohjelman päättymistä. Vaatimukset kansainvälisiin peleihin ovat suuret.

Yksi urheilupuolen rahareikä on monitoimihallin avoinna pitäminen, jonka voi korvata olemassa olevalla kulkujärjestelmällä ja salivuorovastaavilla, kuten urheilutiloissa tyypillisesti tehdään. Tässä elinvoima tulee harrastajista eikä hallihenkilökunnasta. Näin saataisiin kulkujärjestelmäinvestointi tuottamaan. On sanottu, että kaupungin sopimukset pitää tarkastella. Tämä on juurikin tarkasteltava sopimus, jonka kustannus on noin 50 000 euroa suurempi vuodessa verrattuna tasapainotusohjelman kirjaukseen, jossa piti säästää noin 25 000, mutta valtuusto lisäsi saman summan, jotta saataisiin jotain kilpailutettavaa eli tuo aukiolo.

Elinkeinot

…on nostettu elinvoimatekijäksi sanojen samankaltaisen alun mukaan ja ovatkin yhteiskunnan perusta. Nykytietämyksen mukaan elinkeinot tulevat sinne, missä ihmiset ovat. Siiksi korostan Akaan houkuttelevaa identiteettiä.

Se aika on mennyttä historiaa, että tehdas perustetaan tukinuittoväylän äärelle ja ihmiset tulevat sen perässä.

Tärkeää olisi myös innovatiivisuuden vetovoima, mikä on toteutunut Uudenkaupungin autotehtaalla. Meidän on syytä luottaa esimerkiksi Hämeen ammattikorkeakoulun Valkeakosken yksikköön innovatiivisuuden kehittämisen yhteistyökumppanina. Ja yrityksemme pystyvät innovatiivisuuteen, kun malttavat panostaa, verkostoitua ja löytää oman alansa. Siihen on tukea saatavissa.

Kaupungin rakentamat yksittäiset yrityshallit menneen ajan elinkeinopolitiikkaa

Yrittämisen tarkoitus on yrittää itse kuten loistavat yrittäjämme tekevätkin. Elematicin hallille on oikeutuksensa kaappauksena Valkeakoskelta ja oikeasti työllistävänä. Veturi sinnittelee yrittäen maksaa velkansa. Se on silti saattanut olla tarpeen alueensa kehittymisen lähtökohtana. Nyt alueella on vilkasta yritystoimintaa.

Veturin alue on kasvanut vasta, kun kaupunki on keskittynyt pienempään yrittäjyyteen Vasken ajan (kuntien yhteinen kehitysyhtiö) suuryrityslinjan sijasta. Elinkeinotoimi otettiin onnistuneesti omaksi toiminnaksi, jolloin se on erikoistunut oman paikkakuntamme tarpeisiin. ABC:n rakentamisella viereen moottoritien ansiosta on ollut merkitystä. Kaupunki voi lopulta vain tukea kehitystä, jonka pitäisi edistyä sijaintimme ja yrittäjyyden ansiosta.

Suurin epäonnistuminen on ollut niin sanottu Tamglasin halli, joka oli pakko lunastaa kaupungille takaisin. Se jää velankuolletussuunnitelmasta yli kymppitonnin jälkeen joka kuukausi. Tämän Vasemmistoliitto osasi ennakoida: otettiin liian suuri riski veronmaksajien rahoilla. Tunnemme kapitalismin lait. Yksityinen teki kokeilun kaupungin lainapääomalla. Äänestimme tätä hallia vastaan.

Puitteet elinvoimalle on pitkä pohdinta, mutta oleellinen ymmärtääkseen, mistä muodostuu se ilmapiiri, joka saa ihmiset kiinnostumaan Akaasta. Kultturin osatekijöitä ovat Näkymä-näyttely, Veturimuseo, yhdistykset, urheiluseurat, onnistunut hunajapääkaupungiksi nosto – luottakaa vain: hunajabrändäys onnistuu, kun sitä tehdään itseluottamuksella ja pitkäjänteisesti.

Hunajakapunki

Hyvä brändäys on erottuva, selkeä ja relevantti. Naapurimme mansikkapaikka ei edes ole erityinen mansikanviljelyalue. Sen sijaan meillä kaupunkihunaja on oikeasti iso juttu. Pronssi kuntaliiton tiedottamisen SM-kisassa kertoo hunajakaupungin erottuvuudesta. Tällä muotisanan mukainen tunnettuus saavutetaan.

Oleellista eivät ole moottoritien varren kyltit. Ei kukaan tule autoillen tutkimaan Akaan sijaintia – se löytyy netistä. Ei haittaa, kun kerron kysyjille, että olemme Toijala, Kylmäkoski ja Viiala rakentaen yksissä tuumin Akaata Tampereen eteläpuolella. Millainen olemme on tärkeäpää kuin kyltit.

Selkieyttämistä brändimme tarvitsee. Sen alku on siinä, että annetaan tunnustus kaupunkimme palveluksessa oleville ihmisille, jotka ovat brändin innovoineet oman työn ohessa pienillä resursseilla. Ei vähätellä vaan tehdään brändäys yhdessä.

Kommentointi on suljettu.